fredag 8 april 2011

Illustrationer ur H.C. Andersens sagoböcker


Elisabeth Nyman heter konstnären som har illustrerat många av H.C. Andersens sagor. Hennes illustrationer från bland annat Den ståndaktige tändsoldaten, Näktergalen och Älvakullen ställs just nu ut på båda biblioteken i kommunen. Tavlorna hänger i anslutning till Tankedalsutställningen och jag använder dem i mina visningar. Jag berättar sagan om Älvakungen och Näktergalen för eleverna och vi samtalar om vad vi ser i bilderna. Eleverna saknar verkligen inte fantasi och de ser allt möjligt i Nymans bilder.


En mycket kortfattad version av Sagan om Älvakungen:
Det var en gång en Älvakung som hade sju döttrar. Han tyckte att det var hög tid för dem att gifta sig så han ställde till med en stor fest i Älvakullen och bjöd in alla sorters sagoväsen. Som hedersgäst bjöd han in Bergatrollet från Dovrefjället i Norge och hans två söner. Bergatrollet tyckte att det var på tiden att sönerna gifte sig. Men de var ouppfostrade och hade ingen som helst lust att gifta sig. Bergatrollet bad de sju älvorna att visa upp sina färdigheter. En kunde gå bredvid sig själv, en kunde göra sig osynlig och en kunde bara tala om sanningen för folk. Det var inga konster som föll trollgubben på läppen. Men när den sjunde älvan visade sin konst: att berätta sagor, blev gubben så förtjust att han omedelbart bestämde sig för att själv gifta sig med henne. Hennes sagor skulle komma väl till pass under den långa mörka vintern hemma i de norska fjällen.


Nedan är Elisabet Nymans illustrationer ur sagan om Näktergalen. (De gör sig inte alls rättvisa eftersom jag har fotat dem genom glas. De bara måste ses på riktigt!)

Här kan du läsa om Elisabeth Nyman (som bor i Los!!) och se fler av hennes illustrationer.

Inga kommentarer: