tisdag 15 januari 2013

Mer kultur i skolan - ARTinED-konferens i Edsbyn

 
Den 7-8 januari var det ARTinED-konferens i Edsbyn. Det kom deltagare från hela Sverige, både lärare och andra som arbetar med kultur. Det hölls föreläsningar om hur man kan få in mer kultur i skolan och seminarier där vi fick prata med varandra om olika ämnen och även testa olika konstformer.
 
 
Kommunalråd Yoomi Renström invigde konferensen och inbjudne Benny Marcel från Kulturrådet talade om varför det är så viktigt att få in mer kultur i skolan. Han räknade upp en rad kända personer inom kulturområdet som är i från Gävleborgs län. De frågetecken som finns på bilden ovan...kanske kommer en bild av dig att finnas där en dag? Vilka andra unga kulturförmågor skulle passa in där redan nu?
 
Anders "Kråkan" Ågren från Sandviken inspirerade oss med sin musik och vi fick sjunga En jätteliten låg hög och göra rörelserna till, som pausgympa.
 
 
Gunnar Bjursell som är professor i molekylärbiologi föreläste om hur kultur främjar inlärning och hälsa.
 
 
Ett seminarium handlade om Night of the Hunter - ett konstverk utifrån en skräckfilm. Väskan som är inspirerad av en skräckfilm från 50-talet kan användas på olika sätt i skolan och vi fick tänka kring hur man skulle kunna göra en lektion kring materialet.
 
 
Vill du att ni ska testa Night of the Hunter-spelet i din klass så säg till din lärare så kan hen kontakta Länskultur Gävleborg, som har hand om utlåningen av kulturkofferten. Längst ner i det här inlägget finns mer information om konstverket/spelet.
 
På bilderna ovan och nedan ser du konstverk/spelpjäser, med extra utsmyckning, som ingår i spelet. Vi fick hålla på med lera medans vi pratade under seminariet och delar av leran hamnade på konstverken.


 
Vi fick även testa på lasergraffiti, som är en digitaliserad form av graffiti. Det går att måla på en stor vägg och ta bort det med ett musklick. Ett fullt utrustat laserpaket finns att från Mediecentrum i Bollnäs.
 

Ett seminarium handlade om vad ni barn och unga kan lära oss vuxna när det gäller kulturella uttrycksformer. Karin Forsgren Anderung projektledare för Litteraturhuset i Sandviken, berättade bland annat om hur de arbetar med barns rättigheter och hur de har arbetat fram konceptet Berättarryggsäcken. Fredrik Lindstrand, lektor i didaktik vid högskolan i Gävle talade om hur vuxna kan lära av barn och ungas spontana sökande efter kunskap.


Teater Pero inspirerade oss med föreställningen Lyckans galoscher. Det är en "föreställning som med musik, lek och absurda inslag hyllar barnets upptäckarglädje".
 

Konstväskan "The Night of the Hunter - the Game"
Konstväskan är ett originalkonstverk skapat av konstnären Jonas Kjellgren. Konstverket kan användas som ett pedagogiskt verktyg i undervisningen. Väskan innehåller skulpturer gjutna i stål och tillverkade av plexiglas, en spelplan och spelkort. Figurerna är skapade med inspiration ur filmen "The Night of the Hunter" ("Trasdockan").

Konstväskan inbjuder till att koppla ihop olika ämnen till estetiska lärprocesser, att låta eleverna använda estetiska uttryck för att fördjupa sina ämneskunskaper. Idén med konstverket är att stimulera fantasin och skapa utrymme för berättande, lek och spel. Med konstväskan följer en lärarhandledning med några exempel på hur den kan användas i undervisningen, man kan t.ex. jobba med film (sk. stop-motion animationer), eget skapande, flödesskrivning.


Läs mer om ARTinEd på deras hemsida.

Inga kommentarer: