onsdag 5 december 2012

Linn ställer ut projektarbete om barnsoldater


Just nu ställer Linn Andersson, 18 år, ut sitt projektarbete på biblioteket. Jag ställde några frågor till henne.

Vilket gymnasieprogram går du? Går tredje året på Voxnadalens gymnasium. Läser ekonomi.
Intressen: att teckna, vara med vänner, resa, se filmer och shoppa.
Var bor du?  Lillbo, Edsbyn
Framtidsplaner? Efter gymnasiet funderar jag på att läsa på högskola/universitet. Just nu lutar det mot att läsa grafisk design/visuell kommunikation. Eventuellt journalistik, arkeologi eller någon typ av forskning.
Berätta lite om ditt projektarbete och varför du valde just det här ämnet; om barnsoldater: 
Linn berättar: Det här är mitt projektarbete, vilket är en kurs man läser i trean.
Jag har tecknat/målat fyra tavlor. Genom insamling och försäljning av mina tavlor ska jag försöka få in pengar till en rehabiliteringscenter i Kitgum, Uganda. I det här rehabiliteringscentret får ungdomar lära sig vardagssysslor som de behöver kunna för att leva ett bra liv. Dessa kunskaper har de missat då det har härjat ett hemskt inbördeskrig i Uganda i 21 år, som lyckligtvis slutade 2007. De här ungdomarna har missat mycket ur livet eftersom kriget var det som ödelagde deras vardag. Men på det här centret får de en chans att ställa allt till rätta.
Jag valde det här ämnet då jag först och främst älskar att teckna och måla, men samtidigt kände att jag vill hjälpa människor med mitt projekt. Jag fick hjälp av Göran Duveskog genom att han gav förslag på olika projekt som Tronsgnistans mission har hand om. Jag fastnade för det här förslaget när jag läste om alla hemskheter ungdomarna i Uganda har varit med om, och hur de inte har samma möjligheter som vi i Sverige. Jag kunde även relatera till dem då de är i ungefär samma ålder som jag.
De här barnen har missat mycket som de behöver kunna för att leva ett värdigt liv. Jag vill att de ska ha lika möjligheter som jag att uppnå sina drömmar.
Hur har ditt arbete gått till? Var har du tecknat? Jag har gjort tre tavlor i blyerts, då det är det jag är mest hemma med och tycker är roligast. Men jag har även målat en tavla i akryl för att testa något annat, och för möjligheten att använda mer färg. Jag har arbetat med det här projektet i ungefär tre månader. Jag har då sökt information och bilder för att kunna måla så bra tavlor som möjligt.
Hur har du lärt dig att teckna? Jag har alltid tyckt om att teckna. Det har alltid varit naturligt för mig att sätta mig och teckna när de andra barnen lekte i skogen eller sparkade boll. Men på senare tid har det blivit mer seriöst då jag verkligen har tagit tag i det här intresset på allvar. Jag är ganska självlärt och använder inte mallar eller linjer när jag tecknar. 
Tecknartips? Några tips som jag har till dig som vill börja teckna är att:
1. Öva, öva och öva. Det hjälper! Du lär dig alla små knep ju mer du tränar! 
2. Köp stompar, de underlättar otroligt mycket om du vill göra skuggningar då det får blyertsen att ”smälta ihop” 
3. Ha bra ljus när du tecknar. Främst för dina ögons skull, men även för att inte missa några små detaljer som senare kan synas i bra dagsljus.
Länktips: 
Välkomna till Edsbyns bibliotek för att se Linns tavlor! 

Fler bilder finns på Helahälsingland


1 kommentar:

Anonym sa...

Facebooklänken fungerar ej