fredag 9 november 2012

Nordisk biblioteksvecka - Kura Gryning måndag den 12 november

På måndag den 12 startar Nordiska biblioteksveckan. På biblioteken i Edsbyn och Alfta firar vi genom att bjuda 5-åringarna till en sagostund. 

För er lite äldre är det ett bra tillfälle för högläsning i klassrummet. Just på måndag morgon är det nämligen många skolor i norden som startar dagen med att läraren läser en utvald text högt - Kura Gryning. Årets utvalda text för barn är: Klas Klättermus av Thorbjørn Egner

 
klas

 Klas Klättermus är en tidslös klassiker som handlar om att alla människor är viktiga på sitt sätt, att man skall vara snäll och vi måste hjälpas åt då oväntade saker händer. Det stycke som valts ut för Kura Gryning berättar också för oss att även de som vi tror är dumma egentligen kan vara riktigt snälla, innerst inne. I Egners böcker finns inga klassiska onda karaktärer utan man får sympati även med skurkar, sluga rävar och banditer.

Thorbjørn Egner är Norges stora och internationellt mest kända barnboksnamn. Han var både författare, tecknare, grafiker, kompositör och scenograf. Den 12 december 2012 är det 100 år sedan Thorbjørn Egner föddes och textvalet är en del av hyllningen under jubileumsåret 2012. (Text från http://bibliotek.org/)

Så vill du och din klass vara med och läsa samma text som många andra i Norden just på måndag morgon så finns texten här. Tipsa din lärare!

Här är Grönsaksätarsången från Klas Klättermus. 

I år finns det även en text för ungdomar och unga vuxna - Jag är Zlatan av Zlatan Ibrahimovic.

I idékatalogen kan du läsa vad andra skolor gör på Kura Gryning. 

Inga kommentarer: