måndag 29 oktober 2012

Tips från författaren Vibeke Olsson till unga som vill skriva


I kväll var författaren  Vibeke Olsson på Edsbyns bibliotek och berättade om sina böcker och sitt skrivande. Hon har skrivit många böcker. Den första, Ulrike och kriget, skrev hon redan när hon var 15 år! Den handlar om en tjej som levde i Tyskland under Andra världskriget. Jag passade på att fråga Vibeke om hon hade några tips till unga människor som vill skriva och kanske bli författare. 


Vibeke hade tre tips till unga människor som vill skriva: 

1. Försöka att läsa mycket och läsa många olika sorters böcker. 

2. Lyssna på människor och fundera på vad som ligger bakom orden. Lyssna på människor tex när du sitter på bussen. Lyssna speciellt på äldre människor som har stor livserfarenhet och ett rikt språk. 

3. Försök hitta en miljö, en speciell händelse, en plats, ett skeende - något som du verkligen brinner för. Det räcker inte att man vill skriva, själva gnistan måste finnas där. "Blir man fascinerad av det man vill förmedla blir det viktigare än själva skrivandet i sig", sa Vibeke. En ur kvällens publik nämnde författaren Hans Lidman (som bodde i Edsbyn) som exempel. Han brann verkligen för det han skrev och därför blev det så bra. 

Tycker du om att skriva? Titta då in på Squoosh.se som är en sida för dig som gillar att skriva. 
Fler skrivtips hittar du på Barnens bibliotek


Inga kommentarer: