måndag 20 juni 2011

Fotbollsböcker på fotbollsskolan

I dag har jag varit till fotbollsskolan och berättat om fotbollsböcker för barn i åldrarna 9-11. Vi satt på läktaren för det började hagla precis när jag skulle starta. Jag pratade om böckerna på bilden ovan. För dig som blir lässugen finns böckerna att låna från en boksnurra på biblioteket.

Som avslutning fick alla fylla i en tävling med sex stycken bok- och fotbollsfrågor.
Av de fyra tävlande som hade alla rätt drog tre vinnare av en varsin bok och den fjärde vinnaren fick en fotboll från Rädda Barnen Edsbyn.


Här är reportaget från lokaltidningen Ljusnan!


Här är några boktips:Alla helgons blodiga cup av Malin Stehn handlar om fotbollslaget Lundeby IK, som ska spela en inomhuscup på höstlovet. Sebbe tycker att det roligaste som finns är att åka på på cup och spela fotboll, sova över tillsammans i en sovsal...men det blir inte riktigt som han hade tänkt sig. Redan på vägen dit börjar oturen med att bussen får punktering och när de väl kommer fram är de raderade i bokningssystemet och har ingenstanns att sova. Olyckorna fortsätter och Sebbe och hans lagkompisar börjar undra om det är någon som har kastat en förbannelse över laget. Kan det finnas ett spöke? Det blir halloweendisco och de skrämmer motståndarlaget med "Dubbelgångarspöket"...men när det är dags att släcka lampan och sova händer något riktigt läskigt...


Det har precis kommit en ny bok om Lundeby IK som heter Tränartrubbel och i höst kommer Sebbe på bänken. Läs mer om Lundeby IK på författaren Malins Stens hemsida.


Biljana är inte kär! av Martin Jonols handlar om Biljana som älskar att spela fotboll, men hennes kompisar har börjat intressera sig för annat och pratar bara om killar. Biljana själv tänker fortsätta med fotbollen och tänker INTE bli kär. Aldrig i livet! Inte i snygga Kristoffer och absolut inte i Daniel med dreadlocksen...


Det som är extra roligt med böckerna om Biljana är att tränaren i boken kommer ifrån Viksjöfors (strax utanför Edsbyn). Jag har haft kontakt med författaren och han berättade att han har en sommarstuga i Viksjöforstrakten! Kanske kan han komma till biblioteket någon gång och berätta om sina böcker?!


En annan författare som faktiskt är på väg hit är Johan Unenge. Han kommer hit i november och ska träffa elever i årskurs 5. Han har tillsammans med Måns Gahrton skrivit böckerna om Eva och Adam och Hotell Gyllene knorren. I fotbollsboken Mållösa United, Maja, Melker och värsta proffset skriver författarna varannat kapitel. Målösa United är kända för att aldrig vinna några matcher, men vad händer när en stjärna dyker upp i laget? Zlatan heter killen som börjar spela i laget och som gör att laget till och med vinner en stor turnering. Förutom fotboll handlar boken om kärlek och svartsjuka.


Andralaget av Anders Falkirk är en bok för dig som gillar fotbollsteknik och taktik-snack. Två lag slås i hop och 10-åriga Axel hamnar med sina kompisar i breddlaget och inte i elitlaget som han förväntat sig. De döper om laget till Losergänget för att det är så de känner sig. Men så lyckas de övertala en pappa att bli tränare och det visar sig att han är en riktigt bra tränare.


I boken Tidningsdeckarna och fotbollsmysteriet av Arne Nordin händer det konstiga saker på idrottsplatsen. Henke, Ali och Emma som är reportrar på en sommartidning får ett mysterium att lösa. När det är dags för en viktig match är alla spelartröjorna borta. Någon vill tydligen inte att matchen ska bli av. Vem eller vilka ligger bakom sabotagen?


Nästa vecka träffar jag de lite yngre barnen i fotbollsskolan. Då blir det fler fotbollsböcker.

Inga kommentarer: