torsdag 11 mars 2010

Dödens sång och annat otäckt

Kenneth Bøgh Andersen

Kenneth Bøgh Andersen har tidigare skrivit tre uppskattade och prisbelönta böcker med spökhistorier, och här kommer en fjärde!

I Dödens sång följer Tim med Otto för att hälsa på Ottos morbror Arne som bor ute i skogen. Väl framme hör Tim något som låter som en sång. Men Arne vill inte tala om vad det är. Och Otto beter sig märkligt. På natten ser de en spöklik flicka ute i skogen. Otto berättar att det är en flicka som gick vilse i skogen. Hon hittades aldrig och dog där ute. Nu är hon ett spöke och letar efter en vän. Hon lockar med sin vackra sång, Dödens sång. Om man hör den kan man inte låta bli att följa efter...

I Flickan som gråter hittar Lisa en tavla på väg hem från skolan. Lisa hänger upp tavlan på sitt rum. På bilden finns en flicka som sitter vid ett bord och gråter. I Handen har hon en pensel och framför sig en vit duk. Märkliga saker börjar hända. Rör sig inte flickan ibland? Lever hon inuti tavlan?

I Kungen i glaset hittar Tom ett spökbräde hemma hos sin morfar och vill att Linus och Max ska leka anden i glaset med honom. Max är tveksam, men de andra övertalar honom. "Är det någon där?" frågar pojkarna. Glaset flyttas till "JA". Ingen vill erkänna att de flyttat glaset. Till slut tröttnar dom. Men.. glaset rör sig fortfarande. Och det är inte vilken ande som helst dom har fått kontakt med...

I En jägare gick för att jaga har Oskar och Benny åkt skridskor med klassen. Dom är sist kvar och när dom ska åka hem upptäcker dom att deras skor är borta. Vad ska dom göra? Det blir mörkt, och till sist är den enda utvägen att gå ner till Jägar-huset där det kanske finns en telefon. Mannen som bor där kallas Jägaren och ryktet säger att han blev galen när hans fru dog. Men jägaren visar sig vara en rätt snäll man som har som hobby att stoppa upp djur. Men är han verkligen så snäll? Och vem tog pojkarnas skor?

Lättlästa, men läskiga spökhistorier som inte har lyckliga slut...

Inga kommentarer: