torsdag 23 maj 2013

2-åringar upptäcker världsarvet Hälsingegårdar

Sedan juli 2012 står Hälsingegårdarna på UNESCO:s världsarvslista tillsammans med till exempel pyramiderna i Egypten, Kinesiska muren och Falu Kroppargruva. På lördag invigs Världsarvsgårdarna i Långhed och medan festförberedelserna är i full gång besökte jag hembygdsgården Mårtes i Edsbyn tillsammans med barn och pedagoger från Västergårdens förskola. De har arbetat  med Världsarvet Hälsingegårdarna som tema under våren. Även Ljusnans reporter och fotograf var med. Här kan du läsa reportaget och se fler bilder. 

Barnen är i åldrarna 1-3 år och pedagogerna har låtit dem upptäcka hälsingegårdsmiljön i sin egen takt och tagit tillvara deras intresse för vissa detaljer. Till exempel gick barnen fram och knackade på dörrarna bland det första de gjorde, eftersom de tidigare arbetat med boken Knacka på! av Anna-Clara Tidholm. 


På förskolan har de tillverkat dörrar och smyckat dem med blad som barnen plockat. Laminerade bilder från hembygdsgården finns uppsatta på förskolan och när gruppen går till hembygdsgården brukar de ta med sig bilderna med dörrar, lås och andra detaljer och så letar barnen rätt på var detaljerna finns. Det finns även nycklar att känna, prova och smaka på :-) 


På hembygdgården bor en liten kottfamilj som jag fick träffa och en pilfink bor i fågelholken ovanför. 


Kanske går dessa idéer att utveckla till någon större och bestående verksamhet...? 


Inga kommentarer: