tisdag 17 april 2012

Man behöver inte heta Lady Gaga för att vara lycklig - föreläsning om att leva som cp-skadad med Jonas Helgesson

Jonas Helgesson är ståuppare, författare och föreläsare och i dag har han varit här i Edsbyn på biblioteket och träffat cirka 90 gymnasieelever. Jonas höll på att dö när han föddes. Han var utan syre i en halvtimme, och fick därför en cp-skada. Han ser sitt liv som en fet bonus, han hade ju lika gärna kunnat dö samma dag som han föddes.
Nu jobbar han med att åka omkring och berätta om hur det är att leva med en cp-skada. Han säger att man "Behöver inte heta Lady Gaga för att vara lycklig" och att man duger precis som man är. Han varnade lite extra för snälla tanter som kommer fram till honom och ger honom pengar och tycker synd om honom. Han tycker inte synd om sig så varför ska någon annan göra det?
Jonas har skrivit två böcker och i höst kommer en tredje.
Och nej...han är ingen släkting till mig fastän vi har samma efternamn...inte vad vi vet i alla fall. :-)


Boken Full rulle, Tim! handlar om en kille som börjar i en ny klass och får lära sig nya saker. Som att rädda Fröken från spindlar och att det pirrar i magen när man får pussar mitt på munnen. Vill du läsa om barn med funktionshinder kan det här vara en bok för dig. Man får bland annat veta hur Tim tänker om sina ben som han inte kan röra och hur nyfikna alla är på honom och varför han sitter i rullstol.Radio Vågen var här och intervjuade Jonas. Vi får se om det går att lyssna på inslaget i morgon.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jätte intressant! Hörde att det skulle bli en till föreläsning ikv, isf vilken tid?

Edsbyns bibliotek sa...

Kl. 18 på edsbyns bibliotek, hörsalen. Välkommen!