fredag 16 april 2010

Sagostund med vår-tema

Idag hade vi sagostund med vår-tema på Edsbyns bibliotek!

Vi läste sagor och ramsor ur den här boken:

Våren är isiga snödrivor och skarig snö som inte fattat att vintern är över för det här året, björnar som kommer fram ur idet och rabarberknoppar som kämpar sig opp. Och då blir det mycket som ska fixas: solen ska lyftas högre upp, videkissar ska räknas, man ska spela kula (Jullan vill vara med!), putsa skölden på skalbaggen, ömsa skinn på ormarna och värma frusna händer (allt finns i dikt av Britt G Hallqvist). Eller varför inte jaga vintern ur kroppen med ett jätteskrik som Ronja? När det är gjort lackar det mot påsk och i Bullerbyn fuskas det inte under påskveckan: på dymmelonsdagen sätter man lappar på folk, på skärtorsdagen är man påskkärring och på påskafton letar man påskägg. Sedan står det inte på förrän det är dags för vårsådden med Pyret och Piff (Ulrika Widmark/Ingrid Vang Nyman), att ta fram cykeln (Thomas & Jujja Wieslander) och kanske köpa nya stövlar (Tord Nygren)? Visst är våren bäst?!

Vi läste också om Ellen och hennes äppelträd:

Katarina Kruusval
Ellens härliga äppelträd står mitt i trädgården. Trädet är hennes och Olles bästa lekplats och Ellen älskar det. En svart vinternatt blir det storm. Elektriciteten slutar fungera och Ellens pappa tänder en brasa. Först är det mysigt och lite spännande, men när Ellen vaknar nästa morgon har stormen tagit trädet... Kan man fixa ett nytt träd? "Ja, på våren kan man plantera ett nytt träd.", säger mamma. Ska Ellen få ett nytt äppelträd?

Ett annat lästips är Astrid Lingrens berättelser om vad barnen i Bullerbyn gör på våren:
När våren kommer blir alla barnen i Bullerbyn helt vilda. De klättrar på lagårdstaket och rider på tjuren, de trillar i bäcken och bygger lekstugor i hagarna. Och lilla Kerstin, hon rycker upp alla mammas pingstliljor när hon ska plocka blommor. Sedan, när kvällen kommer, bränner barnen löv och dansar i våryra kring eldarna.

Inga kommentarer: