måndag 1 februari 2010

Sagostund med pirat-tema

I fredags var det sagostund med pirat-tema på Edsbyns bibliotek! Vi läste Sjörövar-Rakel och Kapten Snorfinger och Blåbärspatrullen och sjörövarna.

Rakel och hennes kompisar Mats och Sara leker sjörövare i sandlådan. Då dyker Ryslige Roland och hans två busar upp och kastar sand och sabbar leken för dem. Då förvandlas Rakel till Sjörövar-Rakel! Ombord på Havsfrun befinner hon sig i krig med den superäcklige Kapten Snorfinger, som är lik den där Ryslige Roland...

Med flaggan i topp tar Sjörövar-Rakel och hennes vänner upp jakten på Kapten Snorfingers gamla skepp. För i Snorfingers kajuta finns en skattkarta som leder till Himmelens tårar, diamanter stora som köttbullar - och dem vill gärna Rakel lägga beslag på.

Men när Rakel och hennes vänner smugit sig ombord på Snorfingers skepp och hittat skattkartan blir de upptäckta, och Kapten Snorfinger visar hur han fått sitt namn...

Men Sjörövar-Rakel har så klart en plan!

I den fjärde boken om Blåbärspatrullen, som består av Ivan, Milla, Tim, Fabian och Fabians hund Höganäs, så tar Ivans mamma med barnen ut på en segeltur med en flotte. Ivans mamma har en skattkarta som visar att en skatt ska finnas på Måsarnas ö, och den vill Blåbärspatrullen hitta!

Men mitt ute på sjön, precis när de börjat mumsa på sin matsäck (blåbär, såklart), så blir de tillfångatagna av två sjörövare. Som tur är spänner Tim ut magen när de binder honom vid masten så han kan lätt ta sig loss när sjörövarna somnat. Men sjörövarna hinner ändå först till skatten!

Sjörövarna går med på att dela på skatten. Det visar sig att de är två gubbar som tröttnat på den tråkiga vardagen och begett sig till sjöss. De är faktiskt ganska snälla. Så snälla att de får följa med Blåbärspatrullen hem till Ivan där pappa bjuder på pannkakor.

Inga kommentarer: