måndag 26 oktober 2009

Augustpriset 2009

Augustpriset (döpt efter författaren August Strindberg) delas varje år ut av Svenska Förläggarföreningen. Det är, precis som det låter, en förening för de svenska bokförlagen. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Här är de böcker som är nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok:

Svenhammeds journaler av Zulmir Bečević

Svenhammeds föräldrar måste ha varit rubbade när de gav honom hans namn. Det tycker i alla fall Svenhammed, som förväntades bli pappa Muhammeds inträdesbiljett till Sverige och svenskarna. Han fick ena halvan av namnet från pappan och andra halvan från pappans favoritsekreterare på socialkontoret, Sven. Men med fötterna i två kulturer känner sig Svenhammed bara utanför. Därför börjar han skriva dagbok. Eller journal, som han säger. Dagböcker skriver bara töntar. Här beskriver han sin vardag med sin galna pappa, sin galna släkt och längtan efter Emilia, den svenska, vackra, ouppnåeliga som bor bland de "fina" människorna på andra sidan motorvägen, där gatorna är rena och husen mycket pampigare.

Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm

Pesten härjar och flickan Ylva måste, som enda överlevande i sin by, lära sig att leva på egen hand. Tills hon en dag möter Mikael i skogen, köpmanssonen från Visby, som är på flykt från helvetet.

Månskensvargen är en stark roman om kärlek, utsatthet och överlevnad i 1300-talets Sverige.

Skriv om och om igen av Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman

Det finns de som helt enkelt inte kan låta bli att skriva. Det finns de som vill skriva men inte kommer sig för. Det finns de som har dikter kliande i fingrarna. Det finns de som har skallen sprängfylld av historier. Det finns de som ryser av lycka inför rätträtt ord. Det finns de som måste skriva fast de inte vill. Det här är en inspirationsbok för alla dem. Med bilder och övningar och goda (nåja ) råd och tips. Med tankar och resonemang om skrivande och berättande.


Siv sover vilse av Pija Lindenbaum

Som jag nyss tipsat om nedan!

Siv har blivit bästis med Cerisia som har två marsvin och en hund som heter Pållan. Siv ska sova över hos Cerisa för första gången. Cerisia bor i en stor lägenhet med många dörrar. Där bor även hennes mamma, pappa, gammelfarmor och hennes storebror Elme. Och hunden och marsvinen såklart.

Sivs känslor känner alla igen sig i: att sova över hemma hos bästa vännen blir inte vad man föreställer sig. Allt är på ett annat sätt än hemma.


Kulor i hjärtat av Cilla Naumann

Kulor i hjärtat består av åtta berättelser som alla på olika sätt balanserar på gränsen mellan lycka och skräck. Berättelserna har alla samma huvudperson men vitt skilda ämnen tillsammans bildar de en helhet och historien om ett liv. En handlar om mystiska och skrämmande händelser under en cykelfärd i mörka kvällen. En annan om att utsätta någon för fara utan att mena det och en tredje berättar om kärlek.


Natthimmel av Sofia Nordin

Egentligen började det med ett tomrum, tomrummet efter min bästa vän Adina. Hon hade nyss flyttat och bytt skola. Det blev som ett hål i luften där hon borde ha varit. Men så kom Jesper till klassen, och även om det fortfarande kryper en sorts kyla över mig när jag tänker på Adina, så tror jag inte att jag skulle ha hittat Jesper om Adina hade bott kvar. Jag menar verkligen hittat - jag kunde ju inte ha missat att han gick i min klass förstås, men om Adina fortfarande hade varit min bästa vän kunde Jesper nog lika gärna ha fortsatt att vara ingen särskild.

Tilda är plågsamt självmedveten och bor i en familj där alla tiger bakom stängda dörrar. Så blir hon vän med Jesper, glad och utlevande och passionerat förtjust i lajv. Tilda har avfärdat lajvare som emokids som leker sagor i skogen, men genom Jesper inser hon att lajv kan vara precis vad som helst - en familjemiddag, en fest, en medeltida strid.


Inga kommentarer: